Wanneer komt de eerste energieneutrale lift?

Gisteren heeft een aantal Nederlandse adviseurs een kijkje mogen nemen in twee fabrieken van de Spaanse liftdeurengigant Fermator. Produktiecapaciteit 1 miljoen deuren per jaar.

 Een noviteit was de nieuwe deurmotor uitgevoerd als synchroonmotor met permanent magneten. Het motortje is verrassend klein en krachtig. Bij energiemetingen blijkt het verbruik bovendien erg gunstig uit te vallen. Nou is er niet veel energie nodig om een goed afgestelde liftdeur aan te drijven. Probleem is alleen dat liftdeuren zelfsluitend moeten zijn (veiligheidsvoorschrift) waardoor ze met sterke veren of een gewicht worden uitgevoerd. Daar moet de motor in opengaande richting tegen in werken. In de sluitrichting helpt de veer of het gewicht echter mee, waardoor het motortje een generatortje wordt en er energie wordt opgewekt.

Dit moet wat gerelativeerd worden, want we hebben het hier over een zeer beperkte hoeveelheid opgewekte energie waarvan Fermator ook nog niet precies wist wat ze er mee konden doen. Ze zijn er echter wel mee bezig, want er werd verteld dat Fermator en de eveneens Spaanse firma Orona bezig zijn te onderzoeken of ze een energieneutrale lift kunnen ontwikkelen. En dan zullen alle kleine beetjes helpen.

Op zijn minst geeft dit aan dat het zoeken naar energiezuinige oplossingen bij liftinstallaties kennelijk niet stopt nu het A-label volgens de VDI 4707-1 door de meeste firma’s gerealiseerd kan worden. De ontwikkelingen gaan door en de markt zoekt naar een volgende stap. Het “laaghangende fruit” is geplukt en nu is de veel moeilijker weg naar de laatste restjes energieverbruik ingeslagen. We wachten in spanning af…… Ik denk dat we binnen 2 jaar de eerste energieneutrale lift kunnen verwachten. Ik verwacht overigens niet dat het de liftindustrie zal zijn die uiteindelijk toch met een perpetuum mobile op de proppen komt, dus er zal wel een beroep gedaan moeten worden op een externe energiebron. De vraag is dan hoe groot die bron is en in welke vorm dat gegoten zal worden.